søndag den 27. december 2009

Hotel Astoria - Københavns nyeste designhotel

København har fået et nyt designhotel i en af byens mest berømte funkisbygninger. Hotel Astoria ved Hovedbanegården er blevet renoveret og indrettet af det danske designfirma GUBI. Nu er hotellet, der i 1935 var det første sted i Danmark med svingdør, blevet så moderne og funktionalistisk, som arkitekten bag bygningen oprindeligt havde tænkt, at det skulle være.

’’En luksusdamper er lagt til ved Vesterbrogade. Den har løbet Stævnen ind lige til den myldrende Færdsel gennem Byens travle forretningskvarter’’.

Sådan kunne man læse i Politiken, da Hotel Astoria ved Hovedbanegården åbnede i 1935.

Hotel Astoria minder om et skib. Med en toetagers kælder er skroget forankret i jorden ved siden af Københavns Hovedbanegård. Bygningen er lang og usædvanlig smal, og en afrundet gavl i syd giver associationer til en skibsstævn, der bryder bølger. Det karakteristiske hotel er et af skoleeksemplerne på den arkitektoniske stil funktionalisme og blev opført i 1934–35 til De Danske Statsbaner efter tegninger af Ole Falkentorp.

De Danske Statsbaner efter tegninger af Ole Falkentorp.

I vinter overtog DGI–byen hotellet, som i mange år har hørt under hotelkæden Arp Hansen, og gik straks i gang med at give det et nyt look og en tiltrængt kærlig hånd. En af samarbejdspartnerne i projektet er det verdenskendte danske designfirma GUBI, som har stået for al indretning.

’’Vi har prøvet at holde det i meget få farver og satset på funktionalitet. Der er hvide vægge, lilla stole, grå tæpper og sort som en gennemgående farve til skabe, senge og borde. Det har været vigtigt for os at holde den ro, man fornemmer i bygningen,’’ forklarer Jacob Gubi Olsen, der er administrerende direktør i GUBI. Han har stået for den logistiske del af projektet, mens GUBI’s arkitekt Louise Due de Fønss har stået for de kreative dele. ’’Da Astoria blev opført var bygherren bekymret for, om det var for moderne til tiden. Derfor valgte man blandt andet at lave restauranten klassicistisk med forgyldte lofter og vægge, lysekroner og stole betrukket med rød velour. På den måde blev det meget pyntet i forhold til den funktionalistiske arkitektur. Vi har arbejdet på at få det ført tilbage, så det nu bliver
modernistisk og funkis. Præcis som huset egentlig står og skriger efter,’’ forklarer Louise
Due de Fønss.

Udover nogle få klassikere, som GUBI’s enkle stol og lamper fra serien Bestlite, er alt andet
specialdesignet til hotellet. Det har været nødvendigt, da de fleste værelser på Astoria er
forholdsvis små og meget forskellige.

’’Vi har kigget på Ole Falkentorps oprindelige skitser, og vi kan se, at værelserne var tiltænkt meget simpelt, som vi har lavet dem. Jeg tror aldrig, bygherren gav ham lov til at føre sine ideer ud i livet. Derfor tror jeg også, han ville blive glad, hvis han kunne se det nu’’, fortæller Louise Due de Fønss.

Der er blevet lagt stor vægt på at designe produkter, som passer ind i det tidsbillede, Hotel
Astoria er skabt i.

’’Alle ting er konstrueret simpelt med klare referencer til tiden. Bestlite lampen er tegnet i
1930 og er også et ikon fra den tid. I det hele taget har vi lavet det meget low–tech,’’
fortæller Jacob Gubi Olsen og understreger, at man bevidst har undgået krom og andre kolde materialer. ’’Bare fordi det er et designhotel, behøver det ikke virke koldt,’’ som han siger.

Samtlige værelsesdøre er i det originale træ af sorten Cuba–mahogni, som ikke længere er til at købe, og selv om de skiller sig lidt ud fra resten, er både Jacob Gubi Olsen og Louise Due de Fønss meget begejstrede for de gamle døre. ’’Vi har sortbejdset alt træ i vores designs, så de mange fine, gamle ting på hotellet får lov til at stå og hoppe frem i billedet og spille op til vores moderne ting,’’ forklarer Louise Due de Fønss.

Både den originale svingdør og elevatorer er blevet bevaret, så gæsterne får et indtryk af det oprindelige inventar. Men ellers er der brugt mange kræfter på at få Astoria gjort til et moderne 3–stjernet designhotel.

’’Når vi har valgt at lave noget gennemdesignet denne gang, er det fordi, vi ved, at mange
kunder i dag efterspørger noget unikt, når de skal finde et hotel. Det er ikke nok bare at overnatte. Der skal være noget ekstra. Det er i tråd med, at folk i dag tager sig tid til at pleje og behandle sig selv godt. Sådan er det også med hoteller, man vil gerne gøre noget særlig for sig selv,’’ forklarer Pernille Vesterdal, der er hotelchef for DGI–byens hoteller, som udover Astoria tæller hotellet i DGI–byen og Hotel Centrum.

’’Lobbyen er blevet utrolig flot med en slank, sort skranke. Der er kommet nogle fantastiske møbler, og det er dejligt, at det er lykkedes at bevare nogle ting og kombinere det gamle design med det nye,’’ siger Pernille Vesterdal, der også kan fortælle, at både stamgæster fra DGI–byens andre hoteller og stamgæster, der gennem årtier har boet på Hotel Astoria, har taget godt imod det nye hotel.

’’Der er en ufattelig charme i den gamle bygning, og sammen med GUBI’s design er det
blevet rigtig eksklusivt. I forhold til at der et 3–stjernet hotel, får man rigtig meget for
pengene,’’ mener hotelchefen.

Fakta:

Hotel Astoria er tegnet af arkitekt Ole Falkentorp (1886–1942) og blev opført i årene 1934–35 som moderne luksushotel med 93 værelser.

– Efter en omfattende indvendig renovering åbnede Hotel Astoria i juni 2007. Designfirmaet GUBI, som blandt andet har leveret møbler til Museum of Modern
Art i New York City, har stået for indretningen. Næsten alle møbler er specialdesignet til hotellet, som har tre stjerner.

– Ved åbningen i 1935 kostede det mellem 5,50 og 16 kroner at overnatte på Hotel Astoria.

– I 2007 starter priserne ved 1295 kroner.

Billeder fra Hotel Astoria på DGI–byens web: dgi–byen.dk/om_os/presse/
 

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar