onsdag den 14. juli 2010

Kom af med flyskrækken og nyd ferien

Sommer er højsæson for rejser sydpå og flyskræk. Mange danskere søger eksperthjælp, så de kan nyde ferien med familien.

Du kommer ind i flyet, og langsomt bliver kabinen trang som et sugerør. Din mund virker tør som stewardessens hvidvin, mens klaustrofobien gør dig helt svimmel.

Tusindvis af danskere frygter hvert år flyturen så meget, at de bliver nødt til at få behandling for at kunne rejse afsted.

Det oplever man også hos coachingfirmaet ClearVision, som i løbet af de seneste par uger har haft mange flyforskrækkede danskere forbi for at dulme nerverne før afgang.

Kan ikke nyde ferien
Hvert år har vi en stigning i antallet af personer, som har brug for at få behandlet deres flyskræk. Den irrationelle angst gør det umuligt at nyde flyveturen. Det går både ud over dem selv og deres mænd, koner og børn. Vi hjælper dem ved at tale om problemet og få et realistisk perspektiv på, hvad de dybest set frygter, og hvad der reelt kan gå galt. Ofte har vi hjulpet folk af med deres flyskræk i løbet af et par timers samtale, siger adm. direktør hos ClearVision, Lone Thomsen.

20 procent har flyskræk
Ca. 20 procent af danskerne anslås at være bange for at flyve. Det viser en undersøgelse foretaget af Rod Moore, der er dr. odont. på Forsknings- og BehandlingsCenter for Tandlægeskræk på tandlægeskolen i Århus. Det placerer flyskræk, eller aerophobia, på en sjetteplads over de hyppigst forekommende ting, som danskerne frygter.

På en suveræn førsteplads ligger højdeskræk. Knap 45 procent af danskerne frygter de højere luftlag. Taler vi om deciderede fobier anslår Angstforeningen, at ca. 10 procent lider af en såkaldt enkelfobi, dvs. angst for en speciel situation eksempelvis flyskræk eller edderkoppefobi. Ifølge ClearVision kan alle have en fobi.

Bange for familiens reaktion
Typisk hænger flyskrækken sammen med, at en person tidligere har haft en traumatisk oplevelse. F.eks. hvis de som børn på et tidspunkt har været spærret inde i et lille rum eller er faldet ned ad en trappe og forstuvet foden. Oplevelsen vækkes til live i folks underbevidsthed i forbindelse med en flyrejse, og så mister de kontrol over situationen. De skammer sig over, hvad deres ægtefælle og børn tænker, hvis de ser dem angst. Det forstærker ubehaget ved at flyve, siger Lone Thomsen.

Mange fortæller desuden, at de efter en behandling mod flyskræk pludselig f.eks. også tør gå op i et højt tårn, stå tæt på kanten af en skrænt eller stå på vandski. Flyskrækken har forhindret dem i at gøre mange andre ting, siger Lone Thomsen.

Faktaboks: Fire råd til selvhjælp
1. Identificér problemet: Hvad er du helt konkret bange for, når du flyver Hvornår og hvorfor var du bange sådan første gang
2. Tænk fremad: Hvordan ville du gerne have det, når du rejser
3. Vær realistisk: Hvad er årsagen til, at du er bange i dag Giv eksempler. Hvad vil der ske, hvis du nyder turen
4. Gør det bedst mulige: Hvad kan du gøre på nu, kort sigt og på længere sigt for at nyde turen mest muligt

Faktaboks: Sådan hjælper du dig selv i flyet
1. Tryk med tre fingerspidser let på din ene håndkant (håndkanten løber i forlængelse af din lillefinger).
2. Fokusér på dit ubehag. Acceptér de følelser du har omkring det.
3. Træk vejret dybt og langsomt ind gennem næsen og pust vejret langsomt ud gennem munden.
4. Fortsæt samtidig med at trykke til ubehaget letter.
5. Gentag øvelsen så ofte du har brug for det.

Billedtekst:
Mange danskere synes, det er så ubehageligt at flyve, at de søger professionel hjælp for at komme af med flyskrækken.

Læs mere her

tags: direktør, Århus, stewardesse, Forskning,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar